A fogkő és a fogágybetegség

Mi a fogkő?

        A fogkő a fogakon található lepedék elmeszesedésével jön létre, oly módon, hogy a nyálban található ásványi anyagok beépülnek a lepedékbe, amely így megkeményedik. A baktériumokat igen nagy mennyiségben tartalmazó fogkő a fogfelszínekre és a fogművekre rakódik, azokhoz erősen kötődik, ezért csak professzionális módszerek segítségével távolítható el.

        Az íny feletti fogkövek szabad szemmel láthatóak és legnagyobb mennyiségben a nagy nyálmirigyek kivezetőcsövének nyílásaival szemben képződnek, azaz az alsó frontfogak belső felszínein, illetve a felső őrlőfogak külső felszínein.

        Az íny alatti fogkövek szabad szemmel nem láthatóak, mivel az ínyszél alatti tasakokban a fogak gyökérfelszíne mentén helyezkednek el. Ezek a fogkövek tömörebbek, keményebbek és nagyon erősen tapadnak a fogfelszínekhez, csak speciális fogászati műszerekkel tapinthatóak ki.

Miért okoz bajt a fogkő?

        Azért, mert kitűnő helyet biztosít azoknak a baktériumoknak, amelyek fogágy-gyulladást, fogínyvérzést és végül a fogágy pusztulását, és az egyébként egészséges fogak kilazulását és elvesztését okozzák. A fogkő okozta fogágybetegség hazánkban sajnos népbetegség, így jelentős mértékben járul hozzá a fogatlanság kialakulásához; továbbá a fogkő esztétikailag is csúnya, és hozzájárul a kellemetlen szájszag kialakulásához.

Hogyan szabadulhat meg fogköveitől?

        Az íny feletti és íny alatti fogköveket otthon nem, csak a rendelőben az erre a célra kialakított professzionális nagyfrekvenciás készülékkel (ultrahangos depurátor) lehet eltávolítani. A kezelés fájdalommentes. A fogkőeltávolítást gyakran kiegészítjük intraorális homokfúvással is, melynek segítségével a legapróbb fogkövek, elszíneződések még a legeldugottabb résekből is eltávolíthatóak.
        A fogkő-eltávolítás után a fogfelszíneket teljesen simává polírozzuk finom paszták és erre a célra szolgáló speciális kefék és gumiharangok segítségével.
        A pácienseinket szájhigiénés tanácsokkal látjuk el. Segítünk a professzionális szájápolás elsajátításában, mely gyakran speciális eszközöket és módszereket igényel.

Árainkat a kezeléseket bemutató oldalak végén megtalálja, de fontos tudnia: ahhoz, hogy pontos árajánlatot tudjunk Önnek adni, mindenképpen szükség van egy Cone Beam (3D) CT felvételre, melyet rendelőnkben első találkozáskor elkészítünk (ára 30.000 Ft). A CT felvétel megtekintése és a szájvizsgálat után pedig következik a mindenre kiterjedő konzultáció.
Ha CT felvétel nem készül, úgy a konzultációnak van egy 12.000 Ft-os díja, melyet az első kezelés díjába beszámítunk.

Ha az első szájvizsgálat után találunk Önnél fogköveket, lehetőség van akár aznap is arra, hogy megszabaduljon a sárgásbarna, nem túl vonzó elszíneződéseitől egy professzionális fogtisztítás keretében.

Tájékoztatásul az árakról:

Cone Beam (3D) CT felvétel: 3 Dimenziós CT felvétel 30.000 Ft
Panoráma röntgen felvétel: 6.000 Ft
Periapikális röntgen felvétel (kis rtg.): 3.000 Ft
Professzionális fogtisztítás (ultrahangos fogkő eltávolítás + intraorális homokfúvás + polírozás + ínykezelés): 25.000 Ft

A fogtechnikai munkákat közvetített szolgáltatásként nyújtjuk (KSZ).

Az árlista 2016. január 1-étől érvényes.

Az árak magyar páciensekre érvényesek!Önnek is adott a lehetőség, hogy változtasson életén:

Jelentkezzen be hozzánk online, hogy végre Ön is visszanyerje önbizalmát és hogy ne kelljen takargatnia többé száját: Tel.: +36 1 291 4651